Kako namestiti WordPress?

WordPress je eden najbolj razširjenih in najboljših orodij oz. sistemov za upravljanje spletnih vsebin – CMS (Content Management System). Ocenjujejo, da je kar 38% vseh spletnih strani narejenih z WordPress-om, zaupajo pa mu tudi tudi največji, kot npr. Toyota, Sony, Rolling Stone, Vogue, Bela hiša, Microsoft Europe Policy Blog, New York Post. Nastal je leta 2003 ko sta svoji dve glavi strnila ameriška spletna oblikovalca in programerja Mike Little & Matt Mullenweg. Prvotno je bil razvit kot orodje za objavo blogov (osebnih dnevnikov), a se je kot odprtokodni projekt začel zelo hitro razvijati. Odprtokodna skupnost navdušenih spletnih razvijalcev, oblikovalcev, blogerjev in drugih je sistem praktično uspelo v zelo kratkem času dvigniti med najpopularnejše na svetu. Danes je WordPress globalen sistem, ki je preveden v kar 60 jezikov, med katerimi je tudi slovenščina (2007)

WordPress ima veliko prednosti, med njmi pa je enostavna namestitev, ki zelo olajša ustvarjanje spletnega mesta. Velika večina ponudnikov spletnega gostovanja ima na svojih strežnikih že možnost namestitve z le nekaj kliki. Osebno priporočam podjetje WebiCom, ki je eno najboljših ponudnikov v Sloveniji, če pa boste domeno zakupili pri tujem ponudniku pa priporočam Bluehost, ki je eno največjih svetovnih podjetij za gostovanje in je tudi uradno priporočen ponudnik gostovanja WordPress. Podrobnosti o tem si lahko ogledate na uradni strani WordPress.org. V večini primerov je namestitev WordPress preprost postopek, ki traja manj kot pet minut. V tem vadniču je moj cilj obrazložiti preprost postopek njegove namestitve za začetnike.

1. Izbira WordPress skripte v cPanel

Za namestitev WordPress-a imamo v nadzorni plošči strežnika za gostovanje cPanel na voljo dve možnosti in vseeno je katero izberemo.

2. Namestitev WordPress-a

S klikom se nam odpre novo okno v katerem izberemo ukaz INSTAL NOW.

Odpre se novo okno v katerega vpišemo osnovne podatke. Izpolnite samo polja označena na fotografiji.

V nadaljevanju določimo še naprednejše nastavitve (Advanced Options). Izpolnite samo polja označena na fotografiji.

Na koncu lahko izbirate še med raznimi predlogami oz. temami (themes) ali pa enostavno kliknete ukaz INSTAL. V primeru, da ne izberete nobene od predlog se bo naložila ena od že prednaloženih v WordPress-u. Osebno predlagam, da pri tem koraku predloge ne izberete.

Pozor! Med namestitvijo WordPress-a ne preklapljajte med okni brskalnika. Po končani namestitvi WordPress-a se odpre novo okno s povezavo na vašo spletno stran in administracijsko stran (wp-admin). Preko nje boste lahko s svojim administratorskim uporabniškim imenom in geslom dostopali do nadzorne plošče svoje nove spletne strani.

Vir: Črtomir Rosić, urednik