Nastavitve nadzorne plošče cPanel za namestitev WordPress-a

Vsi, ki se odločijo za svojo spletno stran zanjo potrebujejo spletni strežnik za gostovanje, večina pa se odloči za t.i. deljeno gostovanje. Podrobnosti, kako izberemo najprimernejše spletno gostovanje za spletno stran si oglejte na tej povezavi. Gre za najcenejšo obliko gostovanja, ki povsem zadošča večini uporabnikov, ob zakupu pa od ponudnika prejmemo dostop do nadzorne plošče. Med vodilnimi standardi platforme za gostovanje spletnih strani sodi cPanel nadzorna plošča, ki ga uporablja večina ponudnikov spletnega gostovanja, saj je visoko funkcionalna in enostavna za upravljanje ter z odlično podporo.

Ponudnik spletnega gostovanja vam ob zakupu gostovanja torej dodeli posebne administratorske pravice, s katerimi lahko med drugim sami spreminjate nastavitve gostovanja, nalagate in urejate datoteke, upravljate z domenami in računi za elektronsko pošto, ustvarjate FTP račune, podatkovne baze in še mnogo več. Preprosto povedano, gre za nadzorno ploščo, na kateri lahko upravljate vse elemente računa spletnega gostovanja. Upravljanje poteka preko grafičnega vmesnika in množice orodij, s pomočjo katerih je administracija zakupljenega gostovanja hitra in enostavna. Nadzorna plošča cPanel je dostopna prek spletnega brskalnika, kar pomeni, da niste vezani na računalnik in lahko upravljate svoje gostovanje od kjerkoli.

Ponudnik spletnega gostovanja vam bodo ob registraciji domene zadevo precej olajšal, saj boste dejansko lahko takoj pričeli z delom, ne da bi posegali v nastavitve. Domena bo, poenostavljeno povedano, na spletni strežnik že naložena oz. bo usmerjena na domenski strežnik ponudnika gostovanja.

Večina, ki se ukvarjamo z izdelavo spletnih strani in spletnim gostovanjem dobro poznamo lastnosti in zmogljivosti nadzorne plošče cPanel, če pa ste pri tem šele začetnik, vam priporočam, da pred namestitvijo WordPress-a postorite nakaj pomembnih nastavitev in sledite mojemu vodiču.

1. Prijava v cPanel

Prijava v cPanel nadzorno ploščo poteka, kot že omenjeno, z ˝uporabniškim imenom˝ in ˝geslom˝, ki vam ga dodeli ponudnik spletnega gostovanja

Odpre se nabor mnogih funkcij in orodij s katerim lahko kot odministrator spreminjate nastavitve gostovanja, nalagate in urejate datoteke, upravljate z domenami in računi za elektronsko pošto, ustvarjate FTP račune, podatkovne baze in še mnogo več.

2. Pred nalaganjem WordPress-a izberite najnovejšo različico PHP.

PHP je kratica za PHP Hypertext Preprocessor, izvirno Personal Home Page Tools in gre za orodja za osebno spletno stran oz. razširjen odprtokodni programski jezik, ki se uporablja na strežnikih za razvoj in poganjanje spletnih vsebin. V nastavitvah izberemo zadnjo PHP verzijo in jo potrdimo.

3. Nastavitev dodatnih opcij PHP

V nadaljevanju nastavimo še dodatne opcije PHP verzije, kjer določimo maksimalno velikost posameznega prispevka (priporočam 64 MB) in maksimalno velikost datoteke za nalaganje (priporočam 32 MB).

Vir: Črtomir Rosić, urednik